Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ήχοι της μέρας και της νύχτας μας ή αγαπημένες μουσικές για μωρά και νήπια

Ο μεγάλος μου γιος, ο Π, είναι τώρα 3 ετών και 2μιση μηνών. Περάσαμε τους πρώτους 13 μήνες της ζωής του οι δυο μας, μαζί, στο σπίτι. Και σε βόλτες φυσικά και σε διάφορα άλλα, αλλά πολλές ώρες στο σπίτι. Όταν ο μπαμπάς δούλευε πολύ και γυρνούσε αργά, ο Π κι εγώ τα κάναμε όλα μαζί. Διότι είχα άδεια λοχείας, και μετά άδεια ανατροφής.. Όλη μέρα οι δυο μας, στο ξύπνημα, στο θηλασμό, στο μπουκάλι, στη φρουτόκρεμα, στον ήχο του blender, στις βόλτες με το καρότσι γύρω γύρω στην πόλη, στα παιχνίδια, στις κουδουνίστρες,  στις κρέμες, στις χορτόσουπες. Κι ύστερα τις νύχτες, στα ταΐσματα, στις βόλτες πάνω κάτω μες στο σπίτι με το μάρσιπο.
 Λίγοι οι ήχοι αν δεν ανοίξεις τηλεόραση. Που δεν ανοίγαμε. Οι ήχοι της ζωής μας? Τα αγού, τα κλάματα, οι γκρινίτσες, τα νανουρίσματα, τα ομιλούντα παιχνίδια με τα χρωματιστά κουμπιά, η φωνή μου να καταγράφει και να μεταφέρει τα πάντα στο μωρό, να ένα μεγάλο ρηχό πιάτο, α, και τώρα θα πλύνουμε τις μαύρες κάλτσες του μπαμπά κλπ κλπ το βουητό του blender. Χωρίς τη μουσική θα πρέπει να είχαμε σαλτάρει οι δυο μας, μαμά και μωρό. Πόσους ενδιαφέροντες ήχους να παράγει κανείς ακατάπαυστα για να  μην κλαίει ένα μωρο? Μουσική λοιπόν.
Στο δεύτερο παιδί φυσικά το μοτίβο αλλάζει. Έχει εν τω μεταξύ προστεθεί μια παιδική φωνούλα που ξέρει τα μισά λόγια από κάθε τραγούδι και τα σιγομουρμουρίζει.
 Παρακάτω μια λίστα με τις αγαπημένες μας μουσικές…
1)      Ο Πέτρος και ο Λύκος –Σεργκέι Προκόγιεφ-μουσικό παραμύθι
Πρώτος και καλύτερος ο Πέτρος κι ο Λύκος.. Μια εποχή νομίζω πως τον ακούγαμε τουλάχιστον 8 φορές ημερησίως. Το μωρό μου κοιμόταν μονάχα με αυτό το cd και μάλιστα στους ύπνους της μέρας το έπαιζα και το ξανάπαιζα γιατί με το που σταματούσε η μουσική…ξυπνούσε.. Καταπληκτική και η μουσική και η αφήγηση…
2)      Μαρίζα Κωχ  Οι δρόμοι του μικρού Αλέξανδρου, Μουσικά ερεθίσματα για βρέφη. Φθόγγοι, ήχοι, μουσικές, φωνούλες. Αποτέλεσμα έρευνας. Υπέροχο. Συμβουλη: Μην το παίξετε μπροστά σε παππούδες. Κάποιοι ενδέχεται να γελάσουν!
3)      Μαρίζα Κωχ, παραδοσιακά τραγουδάκια (δεν ξέρω τον τίτλο του cd) πολύ χαρούμενα (μια ψείρα εδώ, μια ψείρα εκεί κλπ), με παιδικές φωνούλες. Ό,τι πρέπει για χορο!
4)      Putumayo Lullabies- World Lullabies and Soothing Songs.  Νανουρίσματα από όλο τον κόσμο. Αγαπημένα. Για μωρά κυρίως.
5)      Putumayo Kids European Playground. Χαρωπά τραγούδια από την Ευρώπη. Περιλαμβάνει και το ‘Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα’ των Locomondo. Για νήπια περισσότερο, αλλά και για μωρά.
6)      Το όνειρο του Νέστορα –Σπανουδάκης.  Για το μεγάλο μου παιδί τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο, υπήρξε καθηλωτικό! Μουσική, διήγηση και αστείες φωνές παιδιών. Αν και μιλά για πρωινό ξύπνημα εμείς το βάζαμε για να κοιμηθούμε!!
7)      Παραμυθοτράγουδα- Γιάννης κ Ελεονόρα Ζουγανέλη.  Μελοποιημένα παραμύθια. Υπέροχοι στίχοι.  Φοβερό cd.
8)      Αγέλαστη Πολιτεία –Κατσιμιχαίοι. Χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Και για μωρά και για νήπια. Αγαπημένοι καλικάντζαροι. Αστείο, ό,τι πρέπει για νήπια.
9)      Κάτω από ένα κουνουπίδι- Μ.Λοίζου. Επίσης καλό, αν και όχι από τα πιο αγαπημένα των γιων μου.
10)   Pinocchio . Το soundtrack της ταινίας του Benini. Για μωρά. Για ύπνο.
11)   Και φυσικά ότι ακούει η μαμά κάθε φορά… ραδιόφωνο, Πυξ Λαξ, Coldplay κλπ
Αχ, να ναι καλά οι μουσικές που μεταφράζουν τη γλώσσα μας στα μωρά.
Να ναι καλά και τα παιδιά που μπορούν να χορεύουν στους ήχους ενός πλυντηρίου, που λικνίζονται με το ρυθμό του εκτυπωτή και δείχνουν άγαρμπα το στερεοφωνικό περιμένοντας ένα ακόμα τραγουδάκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου