Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Διακοπές: ΜΕ παιδια ή ΧΩΡΙΣ?


ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ
ΥΠΕΡ
-Βλέπουν, ακούνε, καταγράφουν καινούρια πράγματα. Διαφορετικές εικόνες αποθηκεύονται στα μυαλουδάκια τους, γίνονται γνώση, σκέψη, κουβέντες.
-Περνάνε καλά. Και το δείχνουν.
-Εικόνες  και ωραίες στιγμές τελικά γίνονται αναμνήσεις. Αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία. Που στο χέρι μας είναι να την κάνουμε πολύχρωμη.
-Δενόμαστε σαν οικογένεια. Μοιραζόμαστε πράγματα. Ερχόμαστε κοντά.
-Δε χρειάζεται να αγγαρέψουμε κανέναν. Παίρνουμε τα παιδιά μας και φεύγουμε.
ΚΑΤΑ
-Το πακετάρισμα και το ξεπακετάρισμα διαρκεί σχεδόν όσο και το ταξίδι.
-Όταν τα παιδιά βγαίνουν από το καθιερωμένο τους πρόγραμμα έχουν την τάση να δυσκολεύονται στις ‘διαδικασίες’. Στο φαγητό, στον ύπνο, στα πηγαινέλα. Τουλάχιστον τα μικρά παιδιά.
-Αντί να πίνεις αραχτός το φραπεδάκι σου, κυνηγάς ένα δίχρονο να μη γλιστρήσει στα σκαλιά της καφετέριας τα οποία και ανεβοκατεβαίνει για τριακοστή φορά. Ούτε τον καφέ πίνεις, ούτε το μικρό σου χαίρεσαι. Αντί να απολαύσεις πίνακες κυβιστών ζωγράφων, καταλήγεις να πληρώνεις το εισιτήριο της πινακοθήκης και στο δεκάλεπτο τα μικρά σου να σου το βγάζουν ξινό. Ο μόνος δρόμος οδηγεί στην παιδική χαρά και έπρεπε να το ξέρεις.
- Κάνεις διάλειμμα από όλα τα άλλα εκτός από τα παιδιά. Και καμιά φορά μπορεί να χρειάζεσαι ένα διάλειμμα ακριβώς από αυτά. Παρόλο που ντρέπεσαι και στον εαυτό σου να το ομολογήσεις.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ
ΥΠΕΡ
-Δεν έχεις καμία φροντίδα. Χαλαρώνεις. Δεν είσαι υπεύθυνος για το φαγητό, τον ύπνο ή τη διασκέδαση κανενός άλλου.
-Ως εκ τούτου μπορείς να βγεις από το ‘πρόγραμμα’ χωρίς καμία επίπτωση. Μπορείς να παραλείψεις ή να προσθέσεις γεύματα, να κοιμηθείς όσο θες χωρίς αυτό να επηρεάσει κανέναν.
-Μπορείς να καλύψεις τις βασικές σου καθημερινές ανάγκες. Τρως χωρίς διακοπές, πηγαίνεις μόνος στην τουαλέτα. Αυτά από μόνα τους αποτελούν ύστατες απολαύσεις. Επίσης μπορείς να διαβάσεις. Να δεις τηλεόραση. Να πιεις καφέ χωρίς να σε σηκώνουν τα μωρά σου για πιπί, τουβλάκια, πλαστελίνες, μπισκότα.
-Κάνεις ενήλικα πράγματα. Βγαίνεις για ποτό, ολοκληρώνεις συζητήσεις, πας σε μουσεία και κάθεσαι ένα τέταρτο μπροστά από έναν πίνακα.
-Όταν ξαναβλέπεις τα παιδιά σου μετανιώνεις για όλες τις φορές που βαρυγκώμησες ή γκρίνιαξες. Έχεις γεμίσει μπαταρίες και (τουλάχιστον για λίγο) χαίρεσαι την κάθε στιγμή μαζί τους.
ΚΑΤΑ
-Σου λείπουν τρελά. Με το που φτάνεις στον προορισμό σου σκέφτεσαι σοβαρά να γυρίσεις πίσω. Κάθε λίγο αναρωτιέσαι που βρίσκονται και τι κάνουν.
-Τους λείπεις τρελά. Είναι πολύ πιθανόν, μια μέρα πριν γυρίσεις πίσω, να σου πουν ‘Μην κλείσεις ποτέ το τηλέφωνο.’ Πράγμα που δε γίνεται. Κλείνεις και κλαις.
-Χρειάζεται να αγγαρέψεις κάποιον. Όσο εσύ καλοπερνάς οι παππούδες τρέχουν σε παιδότοπους και ετοιμάζουν μπιμπερό με γάλα στις 3 το πρωί. Νιώθεις (λίγες) τύψεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου