Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Βιβλία που αγαπιούνται

Πρώτη φορά διάβασα στον Π όταν ήταν επτά μηνών. Έμβρυο εννοώ. Είμαι τόσο γελοία που διάβαζα στην κοιλιά μου. Παραμύθια. Όσο το σκέφτομαι ήταν μάλλον υπερβολικό. Πολύ υπερβολικό. Αυτά σου κάνει η άδεια του δημοσίου. Δεν ξέρεις τι να κάνεις και καταλήγεις να παραλογίζεσαι.
Φυσικά συνέχισα πιο δυναμικά μετά τη γέννηση. Αρχικά του διάβαζα δικά μου βιβλία ή ακόμα και εφημερίδα αλλά κάποιος μου είπε πως εγγράφονται μέσα του και το πίστεψα. Έπρεπε φυσικά να του διαβάζω βιβλία για την ηλικία του. Δε βρήκα βέβαια βιβλία για βρέφη δυο μηνών αλλά βολεύτηκα με τα ενός έτους και άνω.
Τέλος πάντων, ήθελα απλά να πω πόσο χαίρομαι που ο Π. αγαπά τα παραμύθια και τα βιβλία. Ίσως μια μέρα να είναι ο τελευταίος μαθητής και να μην ανοίγει λογοτεχνικό αλλά προς το παρόν μοιραζόμαστε μια απόλαυση οι δυο μας, μάνα και γιος. Όσο για το μικρό μου, 20 μηνών, ακούει τα παραμύθια του μεγάλου αλλά ομολογώ πως δε διακρίνεται για τη συγκέντρωση του. Δε βγάζω βιαστικά συμπεράσματα. Θα δώσω λίγο χρόνο ακόμα:)
Παρακάτω μερικά απο τα πιο αγαπημένα του βιβλία για όποιον ψάχνει βιβλία που αγαπιούνται...
1. Η Χαρά και το Γκουντούν, Ε.Τριβιζάς. Και τα 12 βιβλία. Από 2-3 ετών τα διαβάσαμε τόσες φορές πoυ γονείς και παιδί τα μάθαμε απ΄έξω. Είναι αστεία και προφανώς εθιστικά. Υπάρχει και σε παιδικό στην τηλεόραση, γυρίστηκε πριν πολλά χρόνια αλλά δεν παίζεται πια. Ο Γκουντουνοφάγος έγινε η προσωποποίηση του κακού. Και το καλό με τους Γκουντουνοφάγους είναι πως τρώνε μόνο ...Γκουντούν. Και φυσικά τα παιδιά μας...δεν είναι Γκουντούν. Με πιανετε, ετσι?
2. Το Φεγγάρι λέει παραμυθια, Tony Wolf. Απο 18 μηνών. Για παιδάκια που κοιμουνται στα κρεβάτια των γονιών, που κάνουν αταξίες ή φοβούνται. Τρυφερό και γλυκό. Τα κουνελάκια που δεν είχαν δικό τους κρεβάτι κι ο άτακτος Τιπολίνο που έγινε ήσυχος με λίγη αγάπη..
3. Οι περιπέτειες του Ζαχαρία και του Ανανία. Το μαγεμένο πιάνο. Δ. Κερασίδης. Μεγάλη αγάπη. Τον ξεκόλλησε από τη Χαρά και το Γκουντούν. Ευτυχώς γιατί στο τέλος την έβλεπα στον ύπνο μου. Πιο φλύαρο αλλά με ωραίο λεξιλόγιο και ... αγάπη στην τέχνη.
4. Τοποτίπ. Marco Campanella. Όλη η σειρά. Ενδεικτικά ανφέρω Τέρμα πια η πάνα και  ο Τοποτίπ αποκτά αδελφάκι. Βοήθησαν πολύ στις ανάλογες περιπτώσεις. Τώρα λέω να πάρω τον Τοποτίπ που ....δεν πλένει τα δόντια του.
5. Αρλεκίνος, Ζωρζ Σαρή. Τρυφερό, αγαπημένο. Ευαίσθητη ιστρία για τις Απόκριες αλλα και για όλο το χρόνο. Για τη φαντασία που κάνει θαύματα.
6. Λάκης ο Φασολάκης, Χρηστος Μπουλώτης. Ο Λάκης πετά πάνω σε ένα φασόλι και ταίζει τα φτωχά παιδιά. Ονειρικό, εξάπτει τη φαντασία, έχει ρίμα και...εθίζει.
7. Μήλο, η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια, Εκδ. Καστανιώτη. Λειτουργεί σαν βιβλίο αναφοράς για καινούρια πράγματα- φαινόμενα- εμπειρίες που μαθαίνουμε. Μιλά για τη ζωή στην οικογένεια, στην πόλη, τη διατροφή, την ιστορία. Με απλά λόγια, υπεροχη εικονογράφηση και ήρωες παιδιά με τις οικογένειες τους.
8.Το Γαιτανάκι, Ζωρζ Σαρή. Αγαπημένο και δικό μου. Οι εκόνες του και το τραγούδι εντυπωμένα στο μυαλό μου. Εικόνες της παιδικής ηλικίας. Για την ειρήνη και την αγάπη στον κόσμο.
9. Το Χαρούμενο Λιβάδι, Νικολούδη Φ. Για την ξενοφοβία και την αγάπη. Ξανά και ξανά διαβασμένο.Ίσως για μεγαλύτερα παιδάκια, πολύ ποιητικό και τρυφερό.
10. Ξουτ, Φ.Τσάμπρα, Ζ.Σκαλίδη. Για τη ζωοφιλία. Δεν κατάφερε να κάνει το γιο μου να μη φοβάται τα σκυλιά αλλά ποιος ξέρει κάτι μπορεί να εγγράφεται μέσα του για να ζητά να το ακούσει τόσες φορές..
Είμαστε πάντα σε αναζήτηση ενός καλού βιβλίου, οπότε αν υπάρχει καμία πρόταση θα χαρούμε να την ακούσουμε!
υγ. φυσικά αγαπάμε και τα κλασικά Το Μεταίχμιο έχει κάποιος κλασικούς τίτλους σε βιβλία..τσέπης με μοντέρνα εικονογράφηση πχ. Ο εγωιστής Γίγαντας.
υγ2. Έχει κανείς ιδέα γιατί κάπιοι εκδοτικοί οίκοι δεν γράφουν το όνομα του συγγραφέα στο εξώφυλλο?

3 σχόλια:

  1. Και έψαχνα τι βιβλίο να πάρω στη μικρή μου προχθές! Είναι σχεδόν 1 και λέω να ξεκινήσουμε βιβλιοθήκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλες αναγνωσεις! (σκεφτομουν το ποστ χτες που διαβασα 47 φορες το ’οταν νεγαλωσω θελω να γινω αστροναυτης’ και μπρρρρρρρρρρρ πρεπει να γραψω κατι για αυτο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλησπέρα και συγχαρητήρια για το καταπληκτικό σας blog! Aν θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις δράσεις μας που αφορούν τη ζωγραφική παιδικού δωματίου, μπορείτε να μας στείλετε το mail σας στο imaginaryrooms@gmail.com . Θα χαρούμε να ακούσουμε και οποιοδήποτε σχόλιο για τη δουλειά μας(www.imaginaryrooms.com)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή